YENİ 50 EURO ÖZELLİKLERİ

Yeni 50 Euro Özellikleri ve Piyasaya Çıkış Tarihi

 

ECB, yani European Central Bank’ın piyasaya 2017 yılı içinde çıkartacağı yeni 50€ nun temel amacı, sahtesinin yapılmasının eski paralara oranla daha zor, hatta imkansız olması.

Bunun yanı sıra, kağıt paralara oranla daha çevreci ve daha sağlam olması tercih edilmiştir. Yıpranmalara, ıslanmalara karşın daha dayanıklı olan pamuk ipliğinden yapılan paralar çamaşır makinesinde yıkanmaya karşın daha sağlam bir yapıya sahiptir.

Yeni 50 Euro

Özellikle para sayma makinesi nin algılaması için, yeni 50 euro’nun yapımında özel olarak manyetik mürekkep kullanılmıştır. Banknotun özel yerlerinde manyetik mürekkep in kullanılması ve bunların yoğunluk derecesi banknotun gerçekliğinin yanı sıra küpür değerinin belirlenmesinde de sonuç vermektedir.

Yeni 50 Euro Paranın Temel Özellikleri

Yeni 50 Euro temel olarak sahte paralardan kolay ayırt edilebilmesi için yapılmıştır. Bunlarda kullanılan gerek renk özelliği, gerekse yeni 3 boyutlu hologram özellikleri sayesinde, sahtelerinden kolayca ayırt edilebilmektedir. Özellikle pamuk ipliğinden yapılan yeni eurolar gerek insanlar tarafından gerekse para sayma makinaları tarafından kolayca güvenlik önlemlerinin anlaşılabilir olması.

yeni 50 euro arkası

Euro Parasının Tarihi Özellikleri

Avrupa merkez bankası özellikle yeni euroları, avrupanın antik çağlarından günümüzdeki avrupaya kadar olan simgelerle ve resimlerle donatmaktadır. 2017 ortalarına piyasaya çıkması beklenen yeni 50 Euro nunda bu özelliklerde çıkması muhtemel gözle bakılmaktadır.

Eski ve Yeni 50 Eronun Farkı Nelerdir?

Yeni 50 euro eskisine oranla daha sağlam yapılmış olup, yıpranmalara, yırtılmalara ve yıkanmalara karşı çok daha dayanıklıdır. Ama en temel özelliği ise güvenlik önlemlerinde alışmıştır. Gözle görünebilen 3 boyutlu hologramlar, temas halinde hissedilebilen kabarık resim ve yazılar, yoğun mor ışık altında görünebilen özel kılcal çizgiler ve yazılar ile, eskisine oranla çok daha belirgin ve çok daha kolay anlaşılır yapılmıştır.

Yeni 50 Euronun Baskı Özellikleri

Özellikle avrupa merkez bankasında kullanılan sıkıştırılmış pamuk para, tonlarca baskı ile sıkıştırılarak gerçekleştirilmedir. Bu normalden 10 kat daha fazla sıkıştırılan kağıt, özellikle baskı kalitesi konusunda ve paranın sağlamlığı bakımından eski paralara oranla 5 kata kadar daha dayanıklıdır.

Özellikle renk tonlarının rahatça birbirinden ayırt edilebilmesi için, yani her küpür değerin, diğer değerlerden kolayca ayırt edilebilmesi için yeni eurolara özel renk tonlaması verilmiş ve böylece küpür değeri konusunda göz yanılmasını en aza indirilmesi hedeflenmiştir.